Erkeklerde cinsel ilişki esnasında ereksiyonu yeterli süre sürdürememe ya da ejakülasyona ulaşılamaması iktidarsızlık olarak tanımlanır. Tıp literatüründe “erektil disfonksiyon” olarak tanımlanan iktidarsızlık, yaşla birlikte riskin arttığı bir sorundur. Tansiyon, kolesterol, kalp hastalığı gibi yaygın görülen bazı sağlık sorunları da beraberinde iktidarsızlığı getirebilir. Obezite, Parkinson ve uyku bozuklukları da bu sorunu beraberinde getirebilen ya da tetikleyen unsurlar olarak karşımıza çıkar. Psikolojik bazı sıkıntılar da iktidarsızlık sorununu doğurabilir.
Tedavisi ise mümkün! Bazı ilaçların kullanımı, psikolojik yardım almak ya da yaşam şeklinde bazı değişiklikler yapılması bu sorunun tedavisini mümkün kılıyor. En yaygın tedavi prosedürü reçeteli ilaçların kullanımıdır. İlaç kullanımının psikolojik destek ile kombinasyonu ise sorunun daha kısa sürede ortadan kalkmasını sağlayabiliyor. Testesteron replasmanı da iktidarsızlık tedavisinde alternatifler arasında yer alıyor. Akupunktur gibi alternatif tedavi yöntemleri de denenebiliyor.
Tedavide ameliyat genellikle uygulanmaz. Sadece penis içerisinde bulunan damarlarda ya da kanı içerisinde tutan kapsüllerde bir problem olması durumunda ameliyat uygulanan bir tedavi prosedürü oluyor. İktidarsızlık sorunu yaşayanların tıbbi destek alması, daha sağlıklı bir cinsel yaşam için zorunlu hale gelebiliyor. Tedavi öncesinde mutlaka iktidarsızlığa neden olabilecek sorunların araştırılması gerekiyor. Çünkü genç, orta ve ileri yaşlarda bu sorun çok farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor.
İktidarsızlık riskini minimum düzeye indirgemek mümkün olabiliyor. 50’li yaşlardan itibaren daha sık görülmeye başlanan iktidarsızlığı önlemek için bazı yaşamsal tedbirler alınabilir. Sigara ve alkol kullanımını bırakmak, stresten uzak durmak endişe ve depresyon duygularından arınmak iktidarsızlık riskini hafifleten unsurlardır. Bu önlemler sağlıklı beslenme ve fiziksel egzersizler ile de desteklenebilir.